Vroeg op als echte bakkers...

Vroeg op als echte bakkers...

Alex van den Doel
06 mei 2017
Chefs-examens

"Papa, ik weet wat ik later niet wil worden! roept mijn 10-jarige zoon.. Bakker! Hoezo niet? Nou, dan moet ik elke dag vroeg (om 4 uur) opstaan... 

Zo ook de deelnemers aan Chef's klas Broodbakken op zaterdag 6 mei. Half 8 op want om 9.00 extra vroeg aantreden, omdat brood tijd nodig heeft om te rijzen. Dat is de eerste van de 3 T's van goed broodbakken: Tijd, leren we van LADC collega Ino van der Zijde. Daarnaast Temperatuur en.. sorry..

Veel geleerd onder de bezielende begeleiding van Ino. In verrassend hoog tempo rolden er per groepjes van 2 vlechtbroden, stokbroden, Speltbroden, brioche brood en nog veel meer uit ons productieteam. 
Belangrijkste les: meet de deegtemperatuur door temp bloem en temp water op te tellen en er 6 graden (hand temp) van af te trekken. Bij elkaar moet dit 52 graden zijn!
Na 4 uur les keren wij na een lunch met eigen gebakken brood (zie foto) voldaan huiswaarts. Mijn zoon van 10 was onder de indruk van met name van het gewicht van het speltbrood. Dat is wel heel zwaar brood! Dus volgende keer nog vroeger opstaan om het brood langer te laten rijzen!

Dank Ino Marian, Arie, Henri voor deze wijze les!
Alex van den Doel, Vrijdag 2