Nieuws en verslagen

Millennials op 24 maart

24 maart 2019
Koken voor Millennials

Jaa, het was weer zover! We konden weer gaan koken met z’n allen. Deze keer konden Jana en Thomas er helaas niet bij zijn, maar we hadden hiervoor Eveline in de plaats. Erg gezellig, welkom bij de clique!

We begonnen onze middag met het leren van twee nieuwe technieken. Onze eerste nieuwe techniek was het klaren van boter. Bij het klaren van boter is het de truc om op heel laag vuur de boter op te warmen. Op deze manier scheidt de boter zich in een laag eiwit op de bodem van de pan en puur, doorzichtig botervet daarboven. Dit kan vervolgens afgegoten worden. Geklaarde boter kan veel heter worden dan volledige boter en is beter houdbaar. De tweede techniek ging over het brunoise en julienne snijden van, in dit geval, aardappel. Zelf had ik ooit wel van julienne gehoord, echter nooit van brunoise. Ook een leuk feitje meegekregen dat het julienne en brunoise snijden een verplicht onderdeel is van het chefs-examen, grappig.

Het voorgerecht bestond uit een schijfje aardappel liggend op een stukje ansjovis, met daarbovenop een coquille. Links daarnaast lag een aardappel-paddenstoel creme geserveerd in de vorm van een ster. Dit was erg mooi besprenkeld met brunoise gesneden, gefrituurde stukjes aardappel ook. Zo werd de zachte creme mooi in balans gebracht met de knapperige stukjes aardappel. Dit lag op stenen borden, het zag er allemaal erg mooi uit.

Vervolgens kwam er een prachtig tussengerecht. Dit was een excellente bisque met daarnaast een skrei geserveerd op een bedje van prei en kastanjechampignons. Daartegenaan lag een baby-venkel, wat door middel van vacuumzuigen met witte wijn en whisky geïmpregneerd was. Ook in de bisque zat whisky en wijn, de koks hebben erg hun best gedaan menig warm gerecht ermee te blusse

Als hoofdgerecht was er een heel grappig gerecht, onthutste pot. Hierbij werden de ingredienten die je normaal in hutspot zou verwachten apart geserveerd. Ook de opmaak is erg leuk gedaan. De kunstzinnigheid zat er hoog in. De pulled pork was niet te droog en in de aardappelpuree (in de vorm van een schijfje) zat tevens parmezaanse kaas verwerkt. Verrukkuluk!

Als laatst, het overheerlijk toetje, was dan ook als kers op de taart, of in dit geval de griesmeelpudding. Hierbovenop lagen ook twee met karamel overgoten walnootjes en daarnaast drie schuimpjes ook lekker!

Al met al is er weer goed gescoord. Het gemiddelde lag weer rond een acht. Bij sommige gerechten hebben wij het zelfs nog beter gedaan dan de senioren koks (is ons verteld). Daarvoor dus chapeaux en tot volgende keer!

Hier staan alle foto's van het Koken voor Millennials op 24 maart.