Nieuws en verslagen

Les Amis de Cuisine was 20 juni op bezoek bij Lekkernassûh

20 juni 2019
Verenigingsactiviteit

Het Haags Verhaal verbindt mensen en gemeenschappen met elkaar door middel van groepsportretten en levensverhalen.

Ongeveer 70 gasten werden vanaf half zes welkom geheten in een oud gymlokaal aan de Witte de Withstraat. Voor 6,50 was er een overheerlijke paprika-tomatensoep met basilicumolie, een recept uit een van onze menu’s en gemaakt door drie dames van Les Amis de Cuisine. Het was nog een hele klus om 30 liter soep te bereiden voor 70 mensen of meer, want sommigen kwamen voor een tweede keer. De eters waren overwegend erg enthousiast over de soep. Daarnaast konden de gasten genieten van zelfgebakken desembrood met een smeersel van zeewier, pompoenpitten, cashewnoten en olie. Natuurlijk was er ook voor de nodige dranken gezorgd: wijn, bier, frisdrank, koffie en thee. Deze ongedwongen en wat chaotisch verlopende maaltijd zonder mooi aangekleden tafels en fatsoenlijk bestek, was een mooie opstap naar het inhoudelijke gedeelte van het programma. Twee dames van het Haags Verhaal leidden het gesprek met respectievelijk Liselotte Bredius en Richard van Beekum.

Liselotte Bredius is coördinator van de Volkskeuken en een van de breinen achter Lekkernassûh. Het liefst legt ze haar ziel en zaligheid in het bakken van desembrood  en ze vertelt ons haar eigen levensverhaal en dat van Lekkernassûh.

Lekkernassûh wil de aanjager zijn van een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. De vereniging met 400 actieve leden wil zoveel mogelijk doen met biologisch voedsel dat herleid kan worden tot aan de bron. Zo worden de groenten en het fruit zelf opgehaald bij de boer.

Richard van Beekum, een van onze leden, heeft zijn levensverhaal verteld en ook welke rol koken in zijn leven heeft gespeeld. Vanaf zijn 14e kookte hij al met het vlees dat hij als hulpje van de slager in Laak mee naar huis kreeg. Hij heeft uitgebreid verteld over het reilen en zeilen van onze kookclub met een beetje hulp van een aantal leden, dat in de zaal zat..

Van beide gesprekken wordt een podcast samengesteld en de uiteindelijke bedoeling is dat alle verhalen en foto’s gebundeld worden in een mooi gebonden boek.

We houden jullie op de hoogte. Zie ook bijgaande fotoreportage om een indruk te krijgen van de sfeer en het type gasten. Wat een verscheidenheid.

Kiijk ook hier voor een verslag in de Haagse Stadskrant.