Masterclass Messen
Hoe kom je tot een juiste keuze voor een mes? Moet het een Japans, Frans of Duits mes zijn? Wat voor de een werkt, geldt niet voor een ander. Bij deze workshop komt Bas Winkler de eigenschappen van messen uitleggen.
Wat kun je verwachten?
Het gaat over metallurgie, staalsoorten, het hardingsproces, de vorm en uiteraard ook de wijze van vervaardiging. De fabriek of de smid spelen een doorslaggevende rol in de eigenschappen van een mes en richten zich op de wensen van de gebruiker. Denk aan snij-eigenschappen, de roestbestendigheid, het gemak tot slijpen, de mate van scherpte, de scherpteretentie. Wanneer je eenmaal inzicht hebt in deze aspecten kan je een keuze maken welk mes het beste bij jou past; hoe het mes gebruikt dient te worden; wat wel en niet mogelijk is en hoe het mes onderhouden moet te worden.
Ook krijg je uitleg over snijtechnieken en ga je deze in de praktijk toepassen. Je oefent met snijden op de Franse- en de Japanse wijze. Ook leer je over slijpmethodes en -materialen. Je kunt je eigen mes slijpen op een watersteen en je leert wat nodig is voor goed onderhoud van je mes.
Inschrijving en betaling
Meld je snel aan en betaal via iDEAL. De masterclass is in eerste instantie alleen voor leden bedoeld. Het aantal deelnemers is maximaal 16. De prijs is inclusief een drankje aan tafel.
Mocht je onverhoopt toch verhinderd zijn, meld je dan zo spoedig mogelijk af via de website. Daarmee geef je andere leden nog een kans mee te doen. Dit kan kosteloos tot uiterlijk een week voor de betreffende datum.
Heb je vragen, neem dan contact op met de Masterclasscommissie.
met hartelijke groet van de Masterclasscommissie
Je mag je eigen mes en eventueel slijpsteen meenemen. Materiaal wordt verder verzorgd.