Nieuws en verslagen

Masterclass Verse worst

Fred Krop
26 maart 2017
Masterclass

Zondag 26 maart 2017 leerden we worst maken onder leiding van Yoast, ofwel meneer Wateetons. Vet, vlees, kruiden, en alle andere ingrediënten, weegschaaltjes en ook de gehaktmolens bracht Yoast allemaal zelf mee.

De masterclass was afwisselend theorie en praktijk. Eerst de nodige theorie over de werking van de basisproducten en de niet te onderschatten hygiëne. Vooral de tip om áltijd alles, gedurende het proces, zo koud mogelijk te houden is essentieel voor een perfecte worst. De gehaktmolens had hij al in de diepvries gelegd zodat het vlees tijdens de verwerking koud blijft en ook tijdens elke onderbreking gingen zowel het vlees al het gereedschap de koeling in. Ook het belang van het gebruik van vlees met een hoog vetgehalte werd uitgelegd.

In drietallen gingen we aan de slag met een recept. Venkelworst, runderbraadworst, worst met blauwe kaas en salie, lamsmerguez, oosterse kipworst en nog wat vrije variaties. Naast de theorie over worsten kregen we ook informatie over het fermenteren van vlees, zoals ossenworst en File American. En dan het gehakt in de darm krijgen. Met een trechter zou het kunnen door de darm op de trechterbuis te stropen en de gehakt er gelijkertijd met de darm uit de trechter laten komen. Wat ook goed werkt is een plastic buisje op de gehaktmolen plaatsen zonder de messchijf.  Dit slimmigheidje kost niet veel geld maar je hebt er wel vier handen voor nodig. Het resultaat mocht er wezen! Allemaal heerlijke verse worsten, die we na afloop klaar gemaakt en genuttigd hebben met salade, brood onder het genot van een glaasje wijn. Kijk hier voor alle foto's.

De droge worst hangt nu te rijpen in de droogkast bij Yoast. Met een week of drie krijgen de deelnemers deze nageleverd.

Mede door de toewijding en wellevendheid van Yoast was iedereen bijzonder enthousiast en is er veel geleerd. De doelstelling van deze masterclass is dan ook ruimschoots gehaald. 

Naast worst maken, geeft Yoast ook workshops over inmaken en fermenteren. Wellicht is dit een mooie Yoast-masterclass voor komend jaar!