Nieuws en verslagen

Mag het een grammetje minder?

Piet Wesdorp
18 februari 2018
Masterclass

"Een gezond lichaam kan gemiddeld 3 gram zout per 24 uur verwerken en we eten gemiddeld 9 gram per dag".

Met deze eyeopener begon Danny Hovestad afgelopen zondagmiddag de Masterclass "Koken met kruiden zonder zout".
De 16 deelnemers (volle bak) werden verdeeld in groepjes van 3 en begonnen aan de hand van recepten met het mengen van kruiden en
basiscombinaties waarmee je kunt variëren. We leerden dat kruiden en specerijen smaak geven aan gerechten. Je kunt verse en gedroogde kruiden en specerijen gebruiken om zout te vervangen, of deels te vervangen. Er werd uitgelegd het verschil tussen kruiden en specerijen. Kruiden komen vooral van kruidachtige planten (een botanische indeling) en groeien in een gematigd klimaat. Meestal worden de verse bladeren gebruikt. Voorbeelden van kruiden zijn peterselie, selderij, lavas en basilicum. Ook worden vruchten en zaden gebruikt, denk aan karwijzaad, mosterdzaad en jeneverbes. Kruiden zijn soms vers te koop als plant en zelf te kweken. Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten. Specerijen zijn afkomstig uit landen met een tropisch klimaat. Specerijen van wortel zijn onder andere gember en geelwortel. Specerijen van vruchten en bloemen onder andere kruidnagel, nootmuskaat, peper, paprika en vanille. Van schors wordt kaneel gemaakt.

Alle gemaakte gerechten werden vervolgens op de bekende gezellige wijze van de kookclub geproefd, beoordeeld en van commentaar voorzien en begeleid met een door de wijncommissie geselecteerde witte wijn.

Samengevat was het weer een gezellige, leerzame en met veel humor georganiseerde Masterclass waarvoor de complimenten gaan naar Danny maar zeker ook naar onze eigen Masterclass commissie en de "vrienden van de keuken" Les Amis de Cuisine. Het was weer top georganiseerd!

De foto's van de masterclass staan hier en de receptuur staat hier.