Hoe menu's ontwikkelt worden bij Les Amis de Cuisine

Hoe menu's ontwikkelt worden bij Les Amis de Cuisine

Menucommissie
14 juli 2025
Verenigingsactiviteit

Door de menucommissie is een oproep gedaan om menu’s voor 2027 aan te dragen. Veel leden zullen denken waarom nu al? De menucommissie werkt in een 3-jarige cyclus en graag geeft de menucommissie een toelichting op het proces om tot een maandmenu te komen. In dit stuk, wordt een en ander toegelicht over de werkwijze.

1e jaar: Werving van menu’s
In het eerste jaar wordt actief geworven voor menu's en menu-ontwikkelaars. De menucommissie bekijkt alle binnengekomen voorstellen op seizoenen, variatie in methoden, technieken en culinair niveau. Ze doet suggesties en geeft aan of het menu goedgekeurd is en uitgewerkt kan worden, inclusief een deadline. Voor de menu-ontwikkelaars is dit eigenlijk het leukste onderdeel: lekker creatief gerechten bedenken, onderdelen bedenken die je altijd hebt willen doen, proef koken etc.

2e jaar: voorkoken voor de maandmenu’s
Omdat we met de seizoenen meekoken, is het voorkoken altijd een jaar eerder. De voorkookgroep bestaat uit ervaren LAdC-leden. Het voorkoken moet beschouwd worden als de generale repetitie. Dat betekent dat ervan uit gegaan wordt dat de ontwerper zelf al het menu een keer voorgekookt heeft. De ontwerper van een menu is hierbij aanwezig (minstens twee als het om een groep van ontwerpers gaat) om feedback te ontvangen. Het is altijd een spannende avond, waarin iedereen zijn/haar best doet om het menu nog een laatste zetje te geven en te waarborgen dat het menu van de hoogste kwaliteit is. 

3e jaar: het reguliere maandkoken
De uiteindelijke 6- en 4-gangen menu’s worden voorbereid door de menucommissie. Zij controleren de geschreven menu's nog een laatste keer op portionering, huisstijl en andere details. De inkoopcommissie zorgt voor de inkoop en loopt de menu’s na op ingrediënten. De wijncommissie zoekt de wijnen uit en de webmaster plaatst alles de website. En daarna, is het aan de leden van de vereniging om tot een heerlijke bereiding te komen!